Poëzievernissage

 

zaterdag 14 dec. ‘24
16.00 u.
Villa Vandewalle
Meensesteenweg 156
Roeselare

Heleen Debruyne (KLARA) in gesprek
met Edward Hoornaert
en Shari Van Goethem,
auteurs van de bundel
‘Waar schaduw uit de bomen valt’.

livemuziek van Bodem
woord en beeld met Siska Viaene (STAP),
Sabine Victor en Silke Desmet

inkom gratis via inschrijving
https://vanrslshop.roeselare.be/Exhibitions/Register

Heleen Debruyne presenteert op zondag op Klara ‘De jaren’ waarin ze uitzoekt hoe het wereldbeeld van haar gasten zich gevormd heeft. Ze is ook medepresentator van Pompidou, Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst.
Ze is de ideale gastvrouw voor de dichters.

De livemuziek wordt gebracht door Bodem, een jong beloftevol jazztrio trio rond saxofoniste Adia Vanheerentals, die het pas nog schopte tot De Twintigers van Klara. De band blinkt uit in lyrische melodieën en frisse, collectieve interactie. Bodem, met verder Willem Malfliet en Anke Verslype die gitaar en drums spelen zoekt de gulden middenweg tussen hedendaagse jazz en herkenbare popmuziek met interessante ritmiek, met composities die zweven tussen kamermuziek en interessante grooves.
Samen met Siska Viaene woordkunstenares en leerkracht STAP, met een voorliefde voor poëzie, Silke Desmet, interieurarchitecte en Sabine Victor, videokunstenares creëren zij een poëzietuin om in te verdwalen en te genieten.

In de bundel ‘Waar schaduw uit de bomen valt’ wordt Eden omzichtig benaderd als een metafoor voor de condition humaine in al haar complexiteit. De gedichten raken aan een ideaal dat ooit bestond of misschien nooit bestaan heeft, leggen schuld en onschuld in de weegschaal, werpen schaamte op om die te bezweren, zetten de mogelijkheid van een volmaakte eenheid op het spel. Eden licht in deze bundel op als zowel een plaats van troost als een bron van conflict, waar het heilige en het wereldse, het ideale en het werkelijke voortdurend in elkaar overlopen.

foto Sophie Nuytten

Shari Van Goethem (Bornem, 1988) is moeder, filosoof en dichter. Met haar gedichten neemt ze je mee naar de diepte. Ideaal voor de lezer die het donker niet schuwt. Toch huppelt het licht, als een meisje, altijd ergens tussen haar zinnen. Ze debuteerde in 2016 met de dichtbundel Een man begraaft een boom (Uitgeverij Vrijdag). In 2019 volgde Tere Stengels (Uitgeverij Vrijdag). Beide bundels laten zich kenmerken door sacrale herhaling en misleidende eenvoud. Een andersoortige bundel verscheen in het voorjaar van 2024. Een vorm van vasthouden van (Uitgeverij Vrijdag) is een dagboek waarin het eerste levensjaar in een dromerige, zintuiglijke stijl wordt beschreven.

foto Sophie Nuytten

Edward Hoornaert (Roeselare, 1981) is dichter, romanist en vertaalt ook af en toe poëzie uit het Frans en Italiaans. Hij debuteerde in 2016 met de dichtbundel Wij vreemden  (Kleinood & Grootzeer). In 2023 verscheen zijn tweede bundel Weten welke huid je aan moet (Uitgeverij P). Hij is oprichter en redactielid van 1P2 en bezieler van het dichterscollectief Obsidiaan waarmee hij eerder dit jaar nog de bundel Veelvoud van een eiland (Uitgeverij P) uitbracht. Hij zetelt verder in de redactie van het online poëziemagazine roer en was van 2021 tot en met 2023 stadsdichter van Roeselare.