HET LAM GODS

IN WOORD, MUZIEK EN BEELD

 

BAROKENSEMBLE
o.l.v. Johan Van der Beken
muziek: Dirk Blockeel
sopraan: Inge Zutterman
bas: Tom Van Bogaert

 

Vrijdag 12 mei 2023
20.00 u.

Augustijnenkerk
Klein Seminarie
Zuidstraat 27
8800 Roeselare

 

tickets & info
€ 15 (-26 € 10)
via info@cultuur-kerkinroeselare.be
of 051 20 09 04

 

een organisatie van Cultuur@Kerk-in-Roeselare
i.s.m. de Kortrijkse Orgelkring en de Werkgroep Ranchi

De productie ‘Het Lam Gods in woord, muziek en beeld’ is gegroeid uit een idee van literator Diederik De Beir. Bevriende, internationale dichters werden uitgenodigd haiku’s te schrijven bij het beroemde Gentse altaarstuk ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Componist en organist Dirk Blockeel zette telkens één haiku op muziek bij de 24 panelen. Elk kleurrijk tafereel wordt uitgelicht op groot scherm.

Dirk Blockeel liet zich inspireren door de 15de-eeuwse polyfonie van Guillaume Dufay, Gilles Binchois, John Dunstable. Een barokensemble o.l.v. Johan Van der Beken brengt de nieuwe creatie op barokblaasinstrumenten (hobo, traverso, fagot), cornetto en klavier (klavecimbel, orgel).

 

Inge Zutterman studeerde zang en lyrische kunst aan het Brugse conservatorium bij Stella Pipeleers en Peter Desmet. Zij vervolmaakte zich bij Catherine Vandevelde, Werner Van Mechelen, Lieve Van Haverbeke en Zeger Vandersteene en nam deel aan meestercursussen bij ondermeer Emma Kirkby.

Ze werkt samen met ensemble Arco Baleno en treedt als soliste regelmatig op met diverse koren zoals het Orlandusensemble, Cantores, Currende en Capella Brugensis, waar zij eveneens deel van uitmaakt. In 1999 en 2002 behaalde Inge Zutterman eervolle vermeldingen tijdens het internationale concours “Musica Antiqua” in het kader van het Festival van Vlaanderen te Brugge.

Haar repertoire bevat voornamelijk muziek uit de 17de en 18de eeuw met o.a. diverse cantates, het Magnificat en de Matthäuspassion van Bach, de Messias van Händel alsook werk van Purcell, Monteverdi, Vivalidi, Carissimi en Pergolesi. Ook in het hedendaagse repertoire is zij zeer actief. Zij vertolkte meermaals de solopartij in John Rutters Requiem en creëerde werk van Vlaamse componisten zoals Lucien Posman, Bernard Baert en Dirk Blockeel.

Tom Van Bogaert behaalde zijn masterdiploma met grote onderscheiding aan het conservatorium van Gent in de klas van Marcos Pujol nadat hij zijn bachelordiploma haalde aan het conservatorium van Antwerpen bij Gary Jankowski.

Hij begon zijn zangersloopbaan in het knapenkoor Flanders Boys Choir (vroeger In Dulci Jubilo) waar hij tegenwoordig zangcoach is.
Het is dan ook geen verrassing dat Tom gepassioneerd is door het ensemblerepertoire. Tegenwoordig is hij een graag geziene gast bij verschillende vocale ensembles zoals BachPlus en Ex Tempore.
In opera deed Tom ervaring op in het operakoor van De Munt als lid van de MM Academy en als ensemblezanger bij de Midsummer Mozartiade.
Als liedzanger treedt hij regelmatig op met Thomas Boodts als zijn vaste pianist. Samen brengen ze een uitgebreid liedrepertoire, waaronder Die Winterreise van Schubert.

Dirk Blockeel (°1955, Roeselare) studeerde regentaat talen aan de Normaalschool van Torhout.
Aan het conservatorium van Gent behaalde hij daarna acht eerste prijzen, waaronder contrapunt, fuga, orgel, klavecimbel en muziekgeschiedenis.

In zijn composities overwegen de kamermuziekwerken en het vocale.
Sinds 1992 is hij als organist-titularis verbonden aan de Kortrijkse Sint-Maartenskerk en sinds najaar 2017 ook aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In die centrumkerken organiseert hij met de Kortrijkse Orgelkring een jaarlijkse reeks orgelconcerten en
kamermuziekuitvoeringen.

Met de studie van Bachs cantaten hield hij zich jarenlang bezig. Als leraar klavecimbel, orgel en als begeleider was hij tot in juni 2020 verbonden aan de muziekacademies van Izegem en Harelbeke.
Hij verzorgt bijdragen over muziek, taal, poëzie en proza in het artistiek tijdschrift Ambrozijn. Dirk Blockeel is ook dichter. Zijn eerste bundel dateert van 2010.

Johan Van der Beken (°Asse, 30-06-1958) studeerde notenleer, harmonie, muziekgeschiedenis, muziekpedagogie en koordirectie aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij vervolmaakte zijn koordirectiestudies aan de Kurt Thomas Stichting in Den Haag. In het kader van zijn opleiding volgde hij stemvorming bij diverse leerkrachten, o.a. bij Jan Caals, Bernadette Degelin, Klaziene van der Vinne, Dina Grossberger en Joris Bosman.

Hij was gedurende 10 jaar de bezieler van het vocaal ensemble ‘Zangenzo’ te Asse.
Bij het barokensemble ‘Musica Aeterna’ zong hij als basbariton en speelde hij klavecimbel.
In 1986 werd hij dirigent van het gemengd koor ‘Pojedu’ uit Melle. Sedert 1992 leidt hij het academiekoor ‘August De Boeck’ te Asse en van 2005 tot aan zijn pensioen in 2021 ook het jeugdkoor van de gelijknamige academie. Hij was tevens leraar Algemene Muzikale Vorming en Samenzang in de afdelingen Asse, Opwijk en Merchtem.

Als koordirigent werkte hij, voor werken met koor en orkest, de voorbije jaren samen met La Chapelle de Loraine, het Waregems Kamerorkest en arc-en-ciel. In 2021 nam hij bij gemengd koor ‘Amicale’ uit Malderen het dirigeerstokje over van Eva Goudie – Falckenbach.

Als organist volgde hij les bij Edmond Saveniers, Kristiaan Van Ingelgem en Stanislas Deriemaeker.
Samen met Pater Gabriël Willems stichtte hij in 1990 de Orgelkring Asse-Hopland, die het orgellandschap van Asse en omgeving kritisch opvolgt en jaarlijks een drietal orgelbespelingen organiseert.

Diederik De Beir (°1957, Gent) studeerde Germaanse filologie met major literatuurwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkte als leraar in Zimbabwe en Engeland, en doceerde aan de universiteiten van Gent en Rijsel. In België was hij werkzaam als taalleraar in het volwassenenonderwijs.

Hij publiceerde verscheidene bijdragen in het tijdschrift Vuursteen voor gedichten in Japanse versvorm over ontwikkelingen van haiku en de inzet van haiku in het literatuuronderwijs. Van zijn moeder nam hij afscheid in haiku met zijn debuutbundel in eigen beheer, Negentig voorbij: haikoe en senrioe, in memoriam matris 1913-2004.

Hij leest en schrijft al veertig jaar haiku. Hij organiseerde samen met Viadagio vzw het Internationaal Haiku Festival (2010, 2015) in Gent. Voor zijn Europees kunstenproject ‘PAROL! – schrijven en kunst over grenzen en muren heen’ (2013-2015) met Creatief Schrijven vzw werkten kunstenaars woord en beeld samen met gedetineerden in dertien Europese gevangenissen, waaronder vier in Vlaanderen. Als laureaat van Buiten Categorie-Project Parol! van de Koning Boudewijnstichting kwam er ook een samenwerkingsproject tot stand van hem met hogeschool Vives en de gevangenis van Ieper.